اهمیت ترویج فرهنگ قرض الحسنه
بسمه تعالی
هدف اصلی بانک داری اسلامی ایجاد یک نظام و سیستم توزیع عادلانه ی اعتبارات است. به ویژه برای آنهایی که دارای تمکن و استطاعت مالی نبوده، و همچنین برای افرادی که دارای فکر، اندیشه و توان کار و فعالیت زیاد هستند نیز، باید امکانات و منابع لازم را فراهم آورد. صندوق های «قرض الحسنه» با انجام فعالیت های مربوط بر روی متغیرهای مختلف اقتصادی، به ویژه متغیرهای پولی، بر تابع مصرف و تابع توزیع درآمد تاثیر می گذارند، از سوی دیگر از آن جا که صندوق های قرض الحسنه هم اقدام به جذب سپرده های قرض الحسنه می کنند و هم آن ها را در قالب وام های قرض الحسنه در اختیار متقاضیان قرار می دهند، موثر بر روی نقدینگی و ضریب تکاثری نقدینگی خواهند بود. به عبارت دیگر، صندوق های قرض الحسنه از سمت تقاضای پول به رشد نقدینگی و از طرف عرضه، به افزایش ضریب تکاثری کمک می کنند.
از منظر دیگر، به جهت نیل به توسعه ی اقتصادی و ایجاد رفاه در جامعه، نظام بانکی می بایست تسهیلات مورد نیاز بخش های مختلف اقتصادی را تامین نماید.علاوه بر آیات قرآن، احادیث و روایات متعددی، در تشویق به اعطای قرض الحسنه وارد شده است که همگی نشان از اهمیت این مسئله در مکتب جامعه ی اسلامی دارد. با توجه به وجود آیات مختلف قرآن کریم دراین باره همانند آیه شریفه ی سوره بقره آیه ۲۴۵ که می فرماید: مَنْ ذَالَّذی یُقرِضُ الله قَرْضاً حَسَناً فَیُضاعِفَهُ لَهُ اَضْعافاً کَثیرَهً “کیست که خدا را وام (قرض الحسنه) دهد و خدا بر او به چندین برابر بیفزاید” و همچنین آیه ۱۸ سوره حدید که خداوند متعال در آن می فرماید: اِنَّ الْمُصَّدِّقینَ وَالمُصَّدِّقاتِ وَ اَقْرَضُوا اللهَ قَرضاً حَسَناً یُضاعفُ لَهُمْ وَ لَهُمْ اَجْرٌ کَریمٌ “همانا مردان و زنانی که در راه خدا به فقیران صدقه و احسان کنند و به خدا قرض نیکو دهند خدا ثواب آنها را چندین برابر سازد و پاداش با لطف و کرامت عطا کند” و همچنین آیه ۱۷ سوره تغابن که خداوند متعال از آن یاد کرده است: اِنْ تُقْرِضُوااللهَ قَرضاً حَسَناً یُضاعِفْهُ لَکُمْ وَ یَغْفِرْ لَکُمْ وَ اللهُ شَکُورٌ حَلیمٌ ” و اگر به خدا قرض نیکو دهید برای شما چندین برابر گرداند و هم از گناه شما درگذرد و خدا بر شکر خلق نیکو پاداش دهنده و بردبار است” می توان به درستی دریافت که طرح مسئله قرض الحسنه در دین مبین اسلام، اهتمام ویژه ای وجود دارد.
اگر بخواهیم از منظر تولید و اشتغال در کسب و کارهای کوچک به این منظر نگاه ویژه ای را معطوف این موضوع نماییم، ارائه این خدمات قرض الحسنه به فعالان اقتصادی و متقاضیان وامهای قرضالحسنه میتواند به بهبود فضای کسب وکار و شرایط اقتصادی کشور کمک شایانی را داشته باشد چراکه توجه ویژه به اعطای تسهیلات کم سود، عملاً میزان سودآوری و تجهیز توسعه بنگاههای اقتصادی را نیز فراهم میکند.
پیرو این نکات؛ یکی از مطالبات جدی رهبر معظم انقلاب اسلامی که به مسئولان متذکر شده اند، ترویج این سنت الهی و هم افزایی برای افزایش ظرفیت های قرض الحسنه کشور به منظور دستگیری از مستمندان جامعه است. چراکه ترویج این مسئله اغلب مشکلات جاری کشور را حل کرده و با بهره مندی مردم از این تسهیلات گام همی در جهت ایفای نقش در مسئولیت اجتماعی و وظیفه نظام جمهوری اسلامی به جهت نابودی فقر برداشته خواهد شد.
برچسب ها :